Hőszivattyú - SolarKonstrukt

Energiahatékony otthon hőszivattyús fűtéssel


Új ingatlana fűtéséhez és hűtéséhez szeretne a mai kor igényeinek megfelelő és egyben energiatakarékos gépészeti beruházást megtervezni? Régi ingatlana értékét növelné a fűtési rendszer korszerűsítésével?


Egy korszerű hőszivattyús rendszer a leggazdaságosabb módon elégíti ki ingatlana fűtésére, hűtésére és család használati melegvíz előállítására vonatkozó igényeit.
Miért jó választás a hőszivattyú?


Mert egy korszerű és energiatakarékos megoldást kínál a fűtési, hűtési és melegvíz előállítási igények lefedésére.  Egy jól megtervezett hőszivattyús rendszerrel a beruházási költségek gyorsabban megtérülnek, hiszen a rezsi költségek minimalizálódnak. Napelemes rendszerrel megtermelheti a működéséhez szükséges energiát, ezzel tovább csökkenthetőek a működési költségek.
Még nem tudja hogyan kezdjen neki egy modern fűtési rendszer kiépítéséhez? Mindenben segítünk!

Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk:

Megtervezzük – Beépítjük – Üzembe helyezzük - Karbantartjuk 
Miért érdemes a hőszivattyú mellett dönteni?


 Akár három megoldás egyetlen rendszerben: hűt, fűt és melegvizet is előállít egyetlen készülékben.


 Csökkenő rezsiköltségek, gyorsabb megtérülési idő: amennyiben a háztartás hőszivattyúval álltja elő a szükséges energiáját, a költségek jelentősen csökkenhetnek. A hőszivattyú részben megújuló energiát állt elő, mivel a felhasznált levegő nagy részét a környezeti levegőből nyeri, tovább csökkentheti a költségeket a kedvezményes H tarifa használata. Fűtés célra október 15-től április 15-ig használható.


 Környezetbarát megoldás: a hőszivattyú részben megújuló energiával működik azonban napelemmel kiegészítve teljes egészében kiváltható a fosszilis energiahordozók használata, így működés közben nincs káros anyagkibocsátás.


 Egy egység energiából akár négy egység hőt állít elő: a hőszivattyú készülékek legfontosabb mutatója a COP érték (energiahatékonysági mérőszám), megmutatja, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát tud megtermelni az adott készülék, minél magasabb a COP érték annál hatékonyabb a készülék működése. A hagyományos készülékek 1 kW áramból maximum 1 kW fűtési célú energiát állít elő.


  Amit tudnia kell hőszivattyú telepítés előtt:


  - Karbantartás igényes: a hőszivattyúk érzékeny műszerek, évente minimum kétszer szükséges hivatalos szakszerviz általi átvizsgálás.


  - A H tarifa kiépítése költséges lehet.


  - A hőszivattyú telepítésének bekerülési költsége magas.


  - Amennyiben radiátoros hőleadóhoz szeretné csatlakoztatni, ebben az esetben a radiátoros rendszer felülvizsgálata és legtöbb esetben cseréje szükséges, hiszen a hőszivattyú hatékonyan csak 42 – 45 fokos vizet tud elő állítani, amely egy régi típusú radiátornál nem elegendő.


  - Hűtésre akkor alkalmazható, ha a meglévő padlófűtés mellett egy külön hűtőkör van beiktatva a mennyezetbe vagy a falban.Melyik hőszivattyú márkával dolgozunk? 


Daikin


A Daikin több, mint 90 éve fejlesztője és gyártója a prémium minőségű otthoni komfort-megoldásoknak. Teljeskörű fűtési, hűtési, melegvíz és készítési rendszereinek hála a világ számtalan otthonába hozzák el a legmagasabb szintű komfortot.Midea


A Midea, 1968-ban alapított kínai márka mára a világ egyik legnagyobb klímatechnikai vállalatává nőtte ki magát. Célkitűzésük a folyamatos fejlődés, amivel minden évben emelni tudják a Midea márka piaci pozícióját és megítélését.


Fisher


A Fisher víz-levegő hőszivattyúk választásával egy komplett, minden igényt kielégítő rendszert építhet ki otthonában, amely egyszerre biztosítja a melegvíz ellátást és lakása hűtését és fűtését is.


Milyen hőleadóhoz csatlakoztatható?

Padló-, fal-, mennyezetfűtés

Olyan alacsony hőmérséklettartományban működnek, ami a hőszivattyú működéséhez a legideálisabb, a felületfűtések sugárzó hőjét többnek érzékeljük, mint a normál fűtési mód esetén, így 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklettel is elérhető akár ugyanaz a hőérzet.


Fan-Coil

Fűtésre és hűtésre is használható, a radiátorhoz hasonló, levegő/víz hőcserélővel van ellátva és egy ventilátor segítségével szabályozhatjuk a sebességét, fűtési (hűtés) igényünk szerint. Fontos hangsúlyozni, hogy a készülék a helyiség belső levegőjét forgatja át, friss levegőt nem juttat a helyiségbe. Mennyezetbe süllyeszthető változat is kapható.


Alacsony hőmérsékletű radiátor

A hagyományos 60*C-os vízzel működő radiátorral szemben, az új típusoknál elegendő 40-45* C vízzel képesek egyenletes, komfortos meleget biztosítani, így működésük jóval energiatakarékosabb.


Melegvíz tartályok és hőtárolók

A használati melegvizet is előállíthatja a hőszivattyú, amennyiben egy külön erre alkalmas tartály is van csatlakoztatva a rendszerhez.
Teljeskörűen korszerűsítené otthonát? Tanácstalan? Nem tudja, hogy merre induljon el?


Energetikai tanácsadásunkkal komplex megoldást nyújtunk Önnek. Közösen kiválasztjuk az Ön számára leghatékonyabb megoldást, és végig visszük a tervtől a megvalósításig.


Tudta Ön? - Hasznos információk, ha hőszivattyú telepítés előtt áll


Mi a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyú nem hőt termel, hanem elektromos energia segítségével hőátadással biztosítja otthona kellemes hőmérsékletét. Az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, tehát az egyik irányba fűt, a másikba pedig hűt. Utóbbi esetben a hőszivattyú fordított üzemmódban működik, vagyis ebben a funkciójában nem fűti, hanem hűti az otthonunkat, mindezt úgy, hogy a fűtéscsövekben nem melegvizet keringtet, hanem hideget. Megfordítva a körfolyamatot, a házból vonja el a hőt és vezeti a szabadba.

Hőszivattyúk esetében három típust különböztetünk meg az alapján honnan gyűjti a hőt, a levegőből, vízből vagy a földből.


Mi a COP érték hőszivattyúnál?

A hőszivattyú hatásfokát a COP (Coefficient of Performance) érték határozza meg: megmutatja, hogy a befektetett villamos teljesítményhez képest mennyivel nagyobb hőteljesítmény érhető el. Röviden: ez a szám azt mutatja meg, hogy 1 kW villamos teljesítménnyel hány kW hőteljesítményt tud előállítani az adott hőszivattyú. Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú a hőszivattyú. Fix paramétereknél mérik be, 7 fokos külső hőmérséklet és 35 fokos előre menő víz érték. Amennyiben ezek változnak, akkor a Cop érték is változik.

Példa: Cop 3-as érték, azt jelenti, hogy 1 kw áramból 3 kw fűtési teljesítményt állíthat elő.


Hogyan működnek a hőszivattyúk egyes típusai, mik a különbségek?


1. Levegő-víz hőszivattyú: közkedvelt típus, a külső levegőből vonja el a hőt, amellyel a fűtőtestben keringő vizet melegíti fel. A működését tekintve egyszerű általában két egységből áll egy beltériből és egy kültériből. A COP érték itt kisebb a talajszondás verzióhoz képest. Egyik előnye, hogy földrajzi adottságtól függően bárhová el lehet helyezni, a beruházási költség alacsonyabb a többi típushoz képest, ennek köszönhetően a megtérülési idő is lerövidül. A hátránya, hogy az előállított hő függ a külső hőmérséklettől, extrém időjárás esetén külön rásegítést igényelhet, ami csökkenti az üzemeltetési hatékonyságot.


2. Víz-Víz hőszivattyú: ez a típus a talajvízből nyeri ki a fűtéshez szükséges hőt, a körforgás fenntartása érdekében ezt a talajvizet vissza kell juttatni a talajvízbe. A beruházáshoz legalább kettő vagy több kút szükséges, az egyikből a vizet nyerjük, a másikba a nyelő kútba vagy kutakba jut vissza a használt víz. A telepítés előtt érdemes próbafúrást végezni, hogy van-e elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű  víz. A hőszivattyú típusok közül, a hatékonyságot és az üzemeltetési költségeket figyelembe véve a legjobb választás. További előny, hogy extrém időjárás esetén sem szükséges alternatív fűtési megoldás, valamint az üzemeltetési költségek jól tervezhetők. De hátránya, hogy rendkívül költséges a beruházás, hiszen a kutak fúrása is jelentős többlet költséget igényel, valamint másik fő működési veszélyforrás, ha a kút elapad.


3. Talajszondás hőszivattyú: A hőt a talaj geometrikus energiájából nyeri, 80-120 méter mélységben kell lefúrni, legalább 1 előremenő és egy visszatérő csőre van szükség. A fúráshoz bányakapitánysági engedély szükséges. Előnye, hogy működése  külső hőmérséklettől független teljesen önállóan ellátja a családi ház fűtését és hűtését. A hátránya, hogy kiépítése magas költséggel jár.