Hőszigetelés - SolarKonstrukt


Ne hagyja szökni az energiát, hőszigeteljen!Télen hiába fűt, még sincs kellemes meleg otthonában? Nyáron nagyon gyorsan átmelegszenek a lakás falai? Korszerűsíteni szeretne? A hőszigetelés elengedhetetlen, így energiát takaríthat meg, hiszen egy megfelelően szigetelt ingatlant nyáron kevésbé kell hűteni, télen fűteni.


A hazai lakásállomány nagy része átlagos (FF) besorolásúnak tekinthető energetikai szempontból, azaz legalább kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint egy mai modern, korszerű besorolású épület (CC).


„A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel.”


Az ingatlanok energiafelhasználása jelentősen csökkentek az évek során, köszönhetően annak, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő hőszigeteltség. Míg egy 80-as években épült Kádár-kocka 35 m3 gáz energiáját igényli egy fűtött négyzetméterre, egy fűtési szezonra, addig egy 2000-es években épült ház esetén ez már csak 20 m3, és egy mai modern háznak csupán 1,5 m3 gáz energiára van szüksége.


Miért érdemes hőszigetelni?


  Megszűnik a hőhidak miatti páralecsapódás következtében fellépő penészesedés.


  Növeli az ingatlan értékét.


  Csökken az energiaveszteség -> nem az utcát fűtjük, a nyári kánikula is jobban elviselhető egy jól szigetelt ingatlanban.


  Utólagos hőszigeteléssel egy 30-40 éve épült ház is korszerűvé válhat energetikailag.


  Otthonunk megújult külsőt kap, hiszen a szigeteléssel együtt új nemesvakolat is felkerül a házra.Miben tudunk segíteni?


Csapatunk homlokzati és födém szigetelést is vállal, valamint a hőszigeteléshez kapcsolódó villanyszerelési munkálatokat is. Például a dugaljak és a homlokzati világítás szigetelés szintjébe való kihelyezését.


A födém szigetelése előtt fontos eldönteni, hogy lépésálló, vagy nem lépésálló anyaggal dolgozzunk. Az előbbi előnye, hogy költséghatékony, azonban a padlás nem lesz használható. Utóbbinál a padlás használható, azonban valamivel költségesebb beruházás.Teljeskörűen korszerűsítené otthonát? Tanácstalan? Nem tudja, hogy merre induljon el?


Energetikai tanácsadásunkkal komplex megoldást nyújtunk Önnek. Közösen kiválasztjuk az Ön számára leghatékonyabb megoldást, és végig visszük a tervtől a megvalósításig.


Tudta Ön? -Hasznos információk, ha hőszigetelés előtt áll

Hőhíd


A hőhíd olyan felület, ahol a hőveszteség keletkezik az épületet határoló szerkezeteken, mint a falak, a padló vagy a födém.Milyen mérőszámokat kell figyelembe vennünk hőszigetelésnél, mik a főbb különbségek?

Hővezetési tényező

A hővezetési tényező azt mutatja meg, hogy egységnyi idő alatt, egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására egy adott anyagon mekkora hőáram halad át, amely a lambda értékkel (λ) fejezhető ki. Mértékegysége: W/(mK) Minél alacsonyabb a lambda értéke az adott anyagnak, annál kedvezőbb a hőszigetelési, hőtechnikai adottsága (magát az anyagot, terméket jellemzi).

Hőátbocsátási tényező

Abban az esetben, ha külső és belső hőmérséklet különbsége 1 fok meghatározza azt a hőmennyiséget, amely az adott szerkezet 1 m2 felületén 1 másodperc alatt átáramlik. Az U-értékkel fejezzük ki. Mértékegysége: W/(m2K) (az energia mennyiséget adja meg).


Leggyakrabban használt szigetelőanyagok fajtái:

EPS (expandált polisztirol)


EPS (expandált polisztirol): Alapanyaga hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak, és a hő emelkedésének hatására pentán gázzá alakulva „felfújja” azokat. A gyöngyszemecskén belül ekkor apró mezők alakulnak ki – az EPS hőszigetelő táblákat préseléssel állítják elő. Az EPS termékek 98%-a levegő (a pentán a folyamat végén távozik az anyagból), és 2%-a polisztirol. A gyártásuk igen környezetbarát, hiszen a közben keletkezett hulladék 100%-ban újrahasznosítható. Amennyiben padlószigeteléshez szeretnénk EPS-t használni, akkor a lépésálló változatát kell választani.


 Hol használják? Homlokzat, lapostető.


Grafitos EPS


Általános expandált lap alapanyagához grafitport adnak adalékul, annak érdekében, hogy szigetelőképessége javuljon. Az így megalkotott szigetelés körülbelül 20-25 %-kal mutat magasabb értéket, mint az ugyanolyan vastagságú EPS polisztirol.

Előnye, hogy kisebb vastagságú hőszigetelő réteg felvitelével, ugyanazt az eredményt érhetjük el, mint egy vastagabb fehér EPS, vagy XPS polisztirol lappal.


Hol használják? Homlokzat.


Kőzetgyapot


Az ásványgyapotok egyik fajtája, természetes anyagú szigetelés. Olvasztott és szálasított bazaltkő, amelyhez nagyon kis mennyiségben műgyantát és impregnáló anyagot adnak. Ára magasabb, mint a polisztirolé, viszont a kőzetgyapot kitűnően engedi szellőztetni a falat és nem éghető. Leggyakrabban a táblás változatot használják.


Hol használják? Aljzat, tető, födém, vályogfal esetében homlokzaton.


Üveggyapot


Az üveggyapot szerkezetét tekintve a gyapjúhoz hasonló, de teljes keresztmetszetében szálas anyag. Alapja mészkő, kvarchomok és üveg. Leggyakrabban a bálás változatot használják.

A fehér színű üveggyapot kötőanyag nélküli, nem táblás formában hasznosítják, hanem fújható változatban kialakított szigetelések alapanyagai. A sárga a korábbi gyártástechnológiával készülő, formaldehid kötőanyaggal gyártott változat, a barna színű üveggyapot nem tartalmaz formaldehidet, puhább, mint a sárga típus és szagtalan. Az üveggyapot előnyei, hogy viszonylag könnyűek, valamint szálas szerkezetükből adódóan rugalmasak, mozgatásuk és formára-méretre vágásuk egyszerű.

Kiváló hő, és hangszigetelési tulajdonsággal bírnak.


Hol használják? Tető, gipszkarton válaszfalak.


Cellulóz


A cellulóz szigetelés papíralapú hőszigetelés, melyet az újságok hulladékpapírjának újra hasznosításával állítanak elő. Tehát a cellulóz rostokat (a fa természetes rostjait) újságpapírból nyerik. Kivitelezése gyors, homogén szigetelő réteget biztosít.


Hol használják? Födém.


Purhab szigetelés


A szórt purhab szigetelés (SPF) egy folyékony vegyszer, amit szórópisztollyal hordanak fel. A befújt anyag kitágul és légmentesen lezárja a lyukakat és repedéseket, meggátolva ezzel a levegő és a nedvesség áthatolását. A purhab két típusban kapható: zártcellás purhab és nyitott cellás purhab.

Gyorsan kivitelezhető, homogén szigetelő réteget biztosít.


Hol használják? Falak, tető, födém.