Energiatárolás - SolarKonstrukt

Az energiatárolás elengedhetetlen a jövőben


Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazása ma már egyre fontosabbá válik a környezetünk védelme, illetve az energiabiztonságunk szempontjából. Az energiatárolás kulcsfontosságú szerepet játszik egyes alternatív energiaforrások, mint például a napenergia még hatékonyabb felhasználásában. A napelemek által termelt áram mennyisége változó, hiszen éjszaka természetesen nem termel a napelemes rendszer. Az energiatárolás lehetővé teszi a napelemek által nappal megtermelt energia éjszaka történő felhasználását, így a fogyasztók éjjel-nappal élvezhetik a napenergia előnyeit. Az energiatárolás tehát segít a fogyasztóknak a saját áramszükségletük biztosításában és csökkenti az energiafüggőséget.Miért érdemes a napelemes rendszert akkumulátorral kiegészíteni?

Növelhető az önfogyasztás mértéke

Akkumulátorok segítségével eltárolhatja a megtermelt, de azonnal fel nem használt energiát. Így a nap azon szakaszaiban is saját energiát használhat, amikor éppen nem süt a Nap. A háztartási méretű akkumulátorok éjszakára tudják eltárolni a megtermelt áramot, így ezáltal csökkenthetjük függőségünket a közcélú hálózattól, szinte teljes mértékben önellátóvá válhatunk.

Rohamosan fejlődnek

Úgy, ahogy néhány évvel ezelőtt még a napelemes rendszerekkel szemben nagy volt a bizonytalanság, viszonylag kevesen döntöttek a telepítés mellett, úgy igaz ez most az akkumulátorokra. Fontos azonban megjegyezni, hogy rohamosan fejlődnek az akkumulátorok, egyre kompaktabbak, kisebb helyet foglalnak. A termék élettartamuk is jelentősen növekedett, a legtöbb gyártó már 10 év garanciát is bevállal.Bruttó elszámolás és a napelemek jövője


Sokakat elbizonytalanítanak a közelgő bruttó elszámolás hírei, azonban erre is van megoldás. Egy okos fogyasztásmérő beépítése után pontosan nyomon követheti otthona fogyasztását és rendszere termelését, a nap minden órájában. Így akár azt is megtudhatja, hány kilowattóra energiát használt el klímája egy óra alatt a nyári melegben, és ez idő alatt mennyit termeltek napelemei. A későbbiekben így akár tudatosan előre tervezheti, mikor érdemes például lehűtenie otthonát, hogy az a legkedvezőbben használjon energiát. Ha akkumulátorral egészíti ki a rendszerét, akkor a fogyasztásmérő segítséget nyújthat a megfelelő teljesítményű akkumulátor kiválasztásához. Az okos fogyasztásmérő adataira támaszkodva könnyedén kiválasztható az akkumulátor, hiszen évről évre menti az adatokat. Megmutatja, hogy egy bizonyos teljesítményű akkumulátorral mennyivel tudja növelni a saját napelemei által megtermelt energia otthoni elfogyasztását, és ezáltal csökkenteni a hálózat használatát, legyen szó akár betáplált, akár vételezett energiáról. Összegezve tehát egyértelműen látszik, hogy a jövőben alapvető része lesz a napelemes rendszereknek az okos fogyasztásmérő, valamint az energiatároló.
Milyen akkumulátorokat használhatunk a napelemes rendszerekhez?


Az akkumulátorok telepítésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni. Egyrészt hibrid inverterekhez lehet csak akkumulátorokat csatlakoztatni. Emellett meg kell nézni, hogy az inverter és a választott akkumulátor kompatibilis-e egymással. Az inverter gyártók egy részének saját fejlesztésű akkumulátora van, inverterei csak azokkal kompatibilisek (pl: Huawei Luna), más inverter gyártók pedig külső gyártók akkumulátoraival tették kompatibilissé saját termékeiket (pl: Fronius BYD).


Az energiatárolókról általánosságban elmondható, hogy moduláris felépítésűek, így rugalmasan kialakítható a számunkra szükséges teljesítmény. Ennek köszönhetően, amennyiben monitorozza fogyasztását és úgy érzi nagyobb kapacitású tárolóra van szüksége, későbbi bővítésre is van lehetőség.