Energiamenedzsment - SolarKonstrukt

Tartsa szemmel termelését és fogyasztását, menedzselje energiafelhasználását!

Üdvözöljük az okos fogyasztásmérők világában.


Az energiamenedzsment egy hatékony és gazdaságos megoldás az energiafelhasználás optimalizálására. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért érdemes az energiamenedzsmentet alkalmazni, és milyen előnyökkel jár.


Mi az energiamenedzsment?


Az energiamenedzsment célja, hogy a megtermelt energiámat minél hatékonyabban használjam fel. Hogyan érhető el mindez? Hogyan juthat részletesebb adatokhoz nem csak a napelem termeléséről, hanem otthona fogyasztásáról is? Egy okos fogyasztásmérő (Smart Meter) segítségével.


Mire jó az okos fogyasztásmérő?

Monitorozhatja fogyasztását

A Smart Meter segítségével pontosan nyomon követhető a pillanatnyi napelem termelés, a pillanatnyi fogyasztás, valamint, hogy ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Pontos képet kap arról, hogy mikor mennyit fogyaszt, és azt hozzáigazíthatja a napelem termeléshez. Változtathat a fogyasztási szokásain annak érdekében, hogy a napelemes áramot minél nagyobb mértékben kihasználja és minél kevesebbet tápláljon vissza a közcélú hálózatra.

Segít a megfelelő akkumulátor kiválasztásában

Ha akkumulátorral egészíti ki a rendszerét, akkor a fogyasztásmérő segítséget nyújthat a megfelelő teljesítményű akkumulátor kiválasztásához, hiszen az okos fogyasztásmérő évről évre menti az adatokat. Megmutatja, hogy egy bizonyos teljesítményű akkumulátorral mennyivel tudja növelni a saját napelemei által megtermelt energia felhasználását, és ezáltal csökkenteni a hálózat használatát, legyen szó akár betáplált, akár vételezett energiáról.

Hálózatra táplálás megakadályozható

Abban az esetben, amennyiben nincsen lehetőség a hálózatra visszatáplálásra, a Smart Meterrel ez is megoldható. Az okos fogyasztásmérő ellátja a visszwatt védelmet, így ez egy minden szempontból nélkülözhetetlen eszköz.


A jövő...

A jövőben kialakíthatóvá válhat egy olyan szintű energiamenedzsment, amellyel lényebében szabályozhatja azt, hogy az elektromos fogyasztói akkor induljanak el, amikor termel a napelemes rendszere, ezáltal maximalizálható lesz a saját fogyasztás. Ebben is nagy segítségére lehet majd az okos fogyasztásmérő, de ez még a jövő...